Idag var jag på en pop-up restaurang i Stockholm där målet var att belysa orättvisan och det tragiska i våra matvanor. Jag hade INGEN aning att förhållandena för tomatplockarna i Italien var så hemska. Hur lite människorna i Pakistan och Sydafrika får. Jag visste nog det egentligen men blunda för min egna vinning. Det är dags för politikerna att göra något. Att ställa krav så arbetarna får bättre förhållandena. Människor ska inte behöva välja mellan mat eller medicin för att jag ska få äta min spaghetti med köttfärsås.

Så för att belysa detta ämne har Oxfam öppnat upp en restaurang där man får en trerätters middag till samma pris som odlarna och arbetarna får. 2kr sammanlagt. Maten var god men man njöt inte. Det gav en bittersmak och orättvisan gör sig påtaglig.

Vi som konsumenter har större makt än vi tror. Dags att ställa krav på politikerna. Dags för förändring. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Skriv under HÄR så Oxfam har namnlista som dom kan ge för att ställa krav. Not all heroes wear capes <3

Här kommer lite bildregn från maten. Det är alltså ett litet växthus mitt i stan.

 

Menyn:

Förrätt: Rostade tomater från Italien, chili, topping med chimichurri och krutonger. Tomater från södra Italien plockas under arbetspass som ofta börjar 03.30 och varar upp till 11 timmar i sträck.

 

Huvudrätt:  Skål med ris från Pakistan, mango*, melon*, avokado*, gröna bönor*, sesamtofu och en klick sojamajonnäs. Kvinnliga risplockare i Pakistan känner ofta oro för matbrist.

* Odlarna och arbetarna bakom även dessa råvaror tjänar väldigt ofta en lön som inte går att leva på.

 

Dessert: Gino med vit choklad*, rostad kokos, riven kaffeböna* och vindruvor från Sydafrika. Sydafrikanska vindruvor plockas ofta på odlingar där de kvinnliga arbetarna inte har tillräckligt mycket att äta.

* Odlarna och arbetarna bakom även dessa råvaror tjänar väldigt ofta en lön som inte går att leva på.