Nu i juletider är era flöden fyllda av saffran, pepparkaka och andra juligheter så jag tänkte bryta av lite med ett amerikanskt bakverk i ett annat format. s’mores: så mycket man ville testa det när man var liten efter ha sett alla amerikanska filmer.

Originalet är att man grillar marshmallows och placerar den grillade godbiten mellan två kex och en chokladbit. Chokladen smälter av värmen från den grillade marshmallowsen och du har fått den perfekta desserten runt lägerelden.

Jag har gjort en liten annorlunda variant. Pajskal av kex, fylld med len choklad ganache gjord på den rosa chokladen Ruby 1 (som finns bland bakhyllorna i mataffären) chokladen är söt med lite fruktiga toner. Toppade pajen med en frp fluff som finns där amerikanska produkterna finns. Jag tänkte mer att fluffen skulle se lite snyggare ut på bild som italiensk maräng ungefär men ser ut som en blobb, eller som en flubber 😀 Oh well, det är ju smaken som gäller eller hur?

Var nämligen bortbjuden igår på middag och jag visste att jag skulle jobba hela dagen och i söndags ville jag inte stå och baka för jag var så otroligt trött. Det skulle gå fort att förbereda, enkelt och smaka gott. Alla ÄLSKADE den så det var väl ett bra betyg?

 

Till en paj behövs:

 • 1frp digestive kex
 • 90g smör
 • 5dl grädde
 • 5 dl ruby choklad
 • 1 frp fluff

 

Gör såhär:

 1. Mixa kexen till smulor.
 2. Smält smöret och blanda med kexen. Tryck ut i en form med avtagbar kant. Ställ i kylen.
 3. Ha i 5 dl choklad i en bunke.
 4. Värm 5 dl grädde i en kastrull tills det småkokar. Var försiktig då det kan gå fort.
 5. Ha över grädden över chokladen och rör runt tills du får en slät choklad. Tillsätt eventuellt lite röd pastafärg för att få en starkare rosa färg då den kan tappa färgen lite när man har i grädden.
 6. Häll över ganchen över pajskalet och låt svalna i kyl. Jag hade den över natten men några timmar går bra.
 7. Vid servering häll över en burk fluff och bränn av med en brännare för att få den lite “grillade” looken eller låt bli. Det smakar mer eller mindre samma ändå.
 8. Avnjutes bäst i trevligt sällskap! <3

 

Hoppas ni alla får en underbar dag, själv ligger jag nedbäddad i en dunderförkylning men bättre att bli sjuk nu än under julhelgen:)