Många glömmer bort hur gott saffran är i köket och inte bara i bakningen. Dessutom funkar det ju året om! Varför begränsa saffran till enbart julen?
Jag älskar saffran+fisk och skaldjur så när jag fick hem ett paket med julkryddor från smakbox <3 santamaria så var jag tvungen att laga med den. Om man ska ta blodprover på mig under denna årstid ska blodet bestå av 33% saffran 33%pepparkaka 33%kola/knäck och 1%blod 🙂 Inget annat är acceptabelt.

Jag gjorde denna på min stories idag och min inkorg svämmade över så nu får ni receptet. Jag är inte bra på att mäta kryddorna så ni får känna efter smak hur ni vill ha det. Sen får ni utesluta och lägga till precis det ni vill! Jag hade i väldigt mycket ärtor men det är ju nyttigt och dessutom hatar jag att ha halvöppna påsar av något i frysen, så det fick bli hela påsen, hehe.

Receptet räcker till ca 8 pers

 

 • 350g risottoris
 • 2 små gula lökar
 • 600g ärtor
 • 200g räkor
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 paprikor
 • 1,5dl vatten+buljong
 • 3frp saffran (1,5g)
 • Kryddor: salt, soja, paprikakrydda, gurkmeja + parmesan vid servering.

Gör såhär.

 1. Koka upp vattnet tillsammans med grönsaksbuljong och kryddorna i en kastrull.
 2. Hacka löken och stek den i olja tillsammans med 3 frp saffran tills löken blir glansig.
 3. ha i riset och rör runt.
 4. Häll över lite vatten i taget och rör runt hela tiden. Jag har en slev i kastrullen som jag skopar i riset allteftersom vattnet absorberas.
 5. Stek under tiden räkorna i lite olja med 3 vitlöksklyftor.
 6. När riset börjar kännas färdigt (den ska ha lite kärna) så ha i ärtorna räkorna och paprikan. Jag tycker om när paprikan fortfarande är krispigt så jag har i det sist men det är smaksak.
 7. Smaka av med salt och toppa med parmesan.

 

Denna maträtt är verkligen färgrik, man blir glad av bara synen! Väldigt lätt att göra med dessutom. Som ni märkt älskar jag när maträtter är enkla 🙂