Det finns inget kök i Europa som jag gillar mer än det italienska. Jag älskar även Italien som land. Jag gifte mig faktiskt där så när jag såg att Emma Brink på BrinkenBakar la upp ett recept på pistageamaretti var jag ju tvungen att testa.

Hade däremot ingen pistage hemma men mandlar från Talanda 1910 och hasselnötter hade jag. Så denna kaka smakar lite som en budapeststubbe fast i kakformat. Sa till maken att jag ville göra en sats till men han fråga mig om jag kunde låta bli för annars skulle han äta allt. Ett bra tecken tycker jag!:) .

 

Dessa segmjuka marängkakor bara smälter i munnen! Här kommer mitt recept med inspiration från Brinkenbakar.

 • 2 äggvitor
 • 120 gram florsocker (tillsätts i två omgångar)
 • 125 g mandelmjöl
 • 75 gram hasselnötsmjöl
 • 2 msk vaniljsocker
 • ca 2-3 dl florsocker till utbakning

 

 1. Gör såhär:
 2.  Sätt ugnen på 175 grader
 3. Blanda mandelmjölet med hasselnötsmjölet och hälften av florsockret, alltså ca 60 gram.
 4. Vispa äggvitorna till ett skum och tillsätt försiktigt den andra hälften av florsockret ( ca 60 gram).
 5.  Blanda ner marängen med mandeln och rör om
 6. Klicka ut små bollar i florsockret och rör runt så dom täcks helt och lägg på en bakplåt
 7. Baka i ca 15-20 minuter tills de precis börjar få lite lite färg.

 

Undrar om det skulle smaka gott med lite saffran i nu till jul! Åh nu ska det bakas igen. Men först: födelsedagstårtor till helgens alla kalas!